lördag, augusti 18, 2007

Gör något mot människohandeln!

Grekland fungerar som både ett transit- och ett destinationsland för trafficking i Europa, och människohandeln har ökat kraftigt de senaste 10 åren. I dag erbjuds inte kvinnorna tillräckligt skydd och stöd av de grekiska myndigheterna. Det stöd och skydd som faktiskt erbjuds är dessutom villkorat, det vill säga kvinnorna erbjuds hjälp i utbyte mot att de vittnar mot traffickörerna: "Många kvinnor är fångade mellan rädslan för repressalier från traffickörerna riktade mot kvinnorna själva eller mot deras anhöriga i hemlandet, och pressen från polisen för att de ska samarbeta."

En annan stor lucka i det grekiska systemet är att traffickingoffer inte indentifieras, vilket gör att de "riskerar att arresteras och dömas för prostitution eller för att olagligt vistas i landet, samt deporteras tillbaka till länder där de löper stor risk att återigen hamna i människohandlarnas händer".

(Källa www.amnesty.se)

Skriv ett brev till justitieministeriets generalsekreterare Panagiotis Panouris, mall finns här (i den blå spalten till höger).

Vill du arbeta mot människohandeln i fler länder? Håll koll på SVAW:s (Stop Violence Against Women) aktioner här!


Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det där är inte unikt för Grekland, samma förhållanden råder här i Sverige Johanna.

Läs det jag skriver i slutet av detta inlägget:
http://sensuellqkonsult.wordpress.com/2007/08/14/kvinnor-berovas-ratten-att-saga-nej-till-sex/

johanna sa...

Tack för informationen! Jag har mailat Amnestys kampanjsamordnare för att ta reda på hur Amnesty agerar gentemot Sverige.

Anonym sa...

...fast traffickingoffer i Sverige riskerar väl inte att dömas för prostitution.

johanna sa...

Sveriges riskdag har tydligen inte fattat något beslut än. Socialförsäkringsutskottet avslog motionerna om möjligheten att bevilja permanent uppehållstillstånd för offren av den anledning att frågan har lyfts tidigare och nu är under utredning.

Denna utredning (Utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m.), som bland annat har i uppdrag att analysera utlänningslagens bestämmelser om permanent uppehållstillstånd för att komma fram till om den behöver kompletteras för att skydda den som aktivt medverkat i rättsprocessen som vittne eller målsägande i mål och människohandel, ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober i år.

Vi får väl vänta och se och hoppas att riksdagen fattar ett vettigt beslut…