onsdag, april 08, 2009

Chokladslaveriet

Jag fick just ett mail från SwedWatch. 2006 publicerade de en rapport där det framkom att barnarbete, tvångsarbete och hälsovådlig användning av bekämpningsmedel förekom på kakaoplantage i Ghana och Elfenbenskusten. Nestlé och Cloetta-Fazer utför fortfarande inga kontroller av arbetförhållandena på odlingarna. Kraft Foods köper en viss mängd Rainforest Alliance-certifierad kakao, men kontrollerar inte de flesta odlingar. (Jag trodde i och för sig att det enda som krävdes för att bli certifierad av Rainforest Alliance var att man gav pengar till något regnskogsprojekt, och att arbetsförhållande kunde vara precis hur som helst. Men jag har kanske fel...)

Jag var på ett föredrag för ett tag sedan där Nestlé var med. De pratade en massa om alla fina Rainforest Alliance-märkta produkter de har och viktigt det var med situation för arbetarna och allt möjligt. När jag frågade dem om den kritik de har fått på senare år för kakaoodlingarna så fick jag inget svar på frågan utan en lång harang om hur synd det var om dem för att alla hackade extra mycket på dem sedan bröstmjölksersättningsskandalen för över 30 år sedan (stämmer inte riktigt, enligt Vårdförbundet så upphävdes den första internationella bojkotten mot Nestlé 1984, men sen följde de inte sina åtaganden så bojkotten togs upp igen 1988 och i alla fall så sent som 2007 var Vårdförbundet fortfarande ansluten till en internationell bojkott mot Nestlé på grund av att de inte följer den av WHO antagna barnmatskoden. Men Nestlé uppger i alla fall på sin hemsida nestlebaby att amning är bäst...) och andra företag kanske inte heller skötte sig perfekt alltid, men Nestlé och Shell som en gång för länge länge sedan agerat dåligt får nu hela tiden kritik för minsta lilla. Minst en kvart höll hon på med sin harang och lät nästan gråtfärdigt arg, och när jag några gånger försökte avbryta för att påpeka att jag inte pratat om bröstmjölksersättning och att jag gärna skulle vilja ha svar på frågan så hann jag inte längre än till "men..." förrän hon högg till med "Nej! Låt mig prata färdigt!", och det var ju ett smart drag för när hon hade pratat färdigt var jag otroligt trött och ville bara hem och sova.

Jag försökte en gång till lite senare och då var det en man från Nestlé som svarade att det var väldigt märkligt att de fick kritik för kakaoodlingar eftersom de inte har några odlingar utan köper allt från andra. Som om ett av världens största livsmedelsföretag inte på något sätt påverkar hur de lokala odlarna tar hand om sina arbetare... Men det var ju så uppenbart idiotiskt sagt så jag fick medhåll när jag fnös åt hans svar från hans egna kollegor till och med. Men sen lyckades de ändå slippa ifrån ett ordentligt svar. Klockan var elva på kvällen och jag ville verkligen bara hem och sova.

Men i alla fall. Kontentan är att det fortfarande finns mycket stor anledning att köpa rättvisemärkt choklad. Tur att det börjar finnas så många sorter i dag, och fler lär väl dyka upp!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

---------------------------------------

Googlade lite på Rainforest Alliance, de hade visst lite högre krav än så. Men de har fått mycket kritik för att ställa alldeles för låga krav. Hittade en rätt bra DN-artikel om olika märken. Personligen köper jag hem i stort sett bara rättvisemärkt kaffe och te och rättvisemärkta bananer. Och oftast rättvisemärkt choklad. Fast jag köper Zoegas rättvise- och kravmärkta kaffe (som är Nestlé), Löfbergs Lila är ju så äckligt. Men jag tänker att det är bra att köpa den produkt de faktiskt har rättvisemärkt, det visar ju att det finns en efterfrågan.

Inga kommentarer: