onsdag, april 22, 2009

Female condom is the shit!

På expressen.se står det om en ny kondom som sätts in i vaginan i stället för att rullas på penisen. Bland kommentarerna märks en del upprördhet över hur män bara vill slippa ifrån ansvar och bara forskar kring nya preventivmedel som ska användas på kvinnan. "Varför är det aldrig männen som man forskar om hur de skall kunna vara behjälpliga med preventiva syften, är dom för lata att ta på sig en kådis??" är en kommentar, och en annan läsare håller med och tycker att "det är så tröttsamt. Vi trycker i oss onyttiga hormoner, och massa annat bajs som sinkar vårt humör & vår lust. Jag tycker förvisso att det är bra att det här har kommit, men jag tycker att någon form av piller för män borde kommit OCH funnits hos båra apotek för länge sen. Men män verkar gilla att lämna den biten till oss, och gnälla om det blir öonskade barn sen."

För det första så har det efter vad jag hört (från källor på KI,) forskats på p-piller för män i väldigt många år, men män kan göra en kvinna gravid 365 dagar om året och det är 3-500 miljoner spermier per sats som ska oskadliggöras utan att mannen blir permanent steril. Kvinnor kan bli gravida några få dagar i månaden och det rör sig om ett ägg åt gången.

För det andra så görs mycket av forskningen kring preventivmedel för att minska spridningen av HIV, och i många länder där sjukdomen är som mest utbredd har inte jämställdhetsarbetet kommit i närheten av vad det har i Sverige. I ett förhållande där en otrogen man inte alls lyssnar på sin fru när hon ber honom att använda kondom och hon inte kan vägra honom sex utan, så är en kvinnlig kondom som hon kan sätta in själv en fantastisk uppfinning.

För det tredje så har jag hört (samma KI-källa) att kondomer i praktiken inte är så säkra, eftersom par som använder kondom som preventivmedel oftast inte sätter på den förrän mot slutet av ett samlag. Det är ju inte säkert att den här skulle sättas in tidigare, men den kräver i alla fall ingen eregerad penis.

För det fjärde så handlar inte icke-bruket av kondomer bara om "lata män". Jag känner väldigt många kvinnor som är lika obenägna att använda kondom som många män för att de ogillar båda känslan och lukten av dem.

Saxat från femalehealth.com:

FC female condom:

• provides both men and women with an additional choice to prevent unintended pregnancies and protect themselves from STIs, including HIV/AIDS.

• forms a barrier between the penis and the vagina, cervix and external genitalia, thereby providing additional protection.

• is stronger than latex, odourless and causes no allergic reactions and, unlike latex, may be used with both oil and water based lubricants.

• can be inserted up to 8 hours before intercourse so will not interrupt sexual spontaneity; is not dependent on the male erection and does not require immediate withdrawal after ejaculation.

• conducts/retains heat, so sexual intercourse can feel very sensitive and natural.

• is not tight or constricting.

• is the only new prevention technology invented and approved since the advent of the HIV/AIDS epidemic and the sole female initiated protective method currently available.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Isabella sa...

tänkte bara säga att female condom har funnits ett bra tag, dock blev det uppehåll av försäljningen här i Sverige men den har varit tillbaka i snart ett år tror jag...jag gillar dock dem också, nästa gång jag beställer från rfsu's shop så åker det med några stycken. synd bara att de är så dyra :/