tisdag, mars 30, 2010

Falleri fallera

Fallas...

Valencias lokala högtid. Stadsfest med öl- och buñuleos-försäljning bland alla stora ninots (papier maché-figurer som brändes sista natten) i hela staden. Stora delar av stan var avstängd för biltrafik, men det var i stället väldigt svårt att ta sig fram på grund av alla parader. På torsdagen (18 mars) var det parad från det att vi kom in till stan mitt på dagen till efter midnatt. Festligt, men jag har stor förståelse för de Valencia-bor som hellre åker från stan under de sista mest intensiva dagarna.

                             Grannarna lagar paella på gatan...

                 ...och käkar ihop sen. I bakgrunden syns gatans ninots.

                                      Gatans ninots på närmare håll.

                                                        Disko på gatan.

                               Ninots för förnyelsebar energi.



                    Kvinnor i traditionella kläder syntes överallt i stan.

                                     Och ibland även hundar.

Parader parader parader...något tröttsamt att hela tiden stöta på en avspärrad väg som det inte gick att ta sig förbi.

                        Upplysta smala gator med mycket stora ninots.

Varje dag klockan 14 mellan 1 och 19 mars var det Mascletà (olika pyrotekniker som hade komponerat ihop en högljudd "melodi" av smällare) vid Plaza del Ayuntamiento (stadshustorget) och väldigt mycket folk. Ninots i bakgrunden.

 Los ninots de la Plaza del Ayuntamiento ("Stadshustorgsninotsen", men det blev så väldigt konstigt på svenska...) på närmare håll (och framifrån, och senare på dygnet).

                         Buñuelos de calebaza. I papier maché.


På fredagkvällen bänkade vi oss tidigt vid Plaza del Ayuntamiento för att få se den enligt utsago mest spektakulära brasan ("cremà").


Men innan antändningen släcktes stor del av torget ner, och figurerna var helt dolda av rök från alla smällare och fyrverkerier så den var inte så värst spektakulär. (Men fyrverkerierna var rätt häftiga.) Och papier machén brann upp så snabbt så brasan kunde inte mäta sig med en svensk majbrasa. Men det faktum att de gigantiska figurerna skulle eldas upp gjorde dem mer intressanta att titta på innan fredagsnatten.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: