fredag, november 17, 2006

En prostituerads inlägg i debatten

Nu tänker jag inte säga något om vad jag tycker. För det vet jag inte. Men läs detta debattinlägg som borde ha publicerats i DN, för tänkvärt är det hursomhelst, oavsett vad man kommer fram till att man anser.

2 kommentarer:

David sa...

Åter igen har vi problemet med att få tag i opartisk och objektiv information. Bloggaren Isabella här är uppenbarligen ett exempel på "den lyckliga horan" (såvida man inte vill drifta sig till att påstå att hon inte begriper sin egen olyckliga position och att hennes vilja egentligen inte alls är fri - men då är vi bra nära diskussionen om allas vår fria vilja och dess beskaffenhet)... Hur vanlig är hon?
Prostitutionens mest bestämda motståndare hävdar att hon är näst intill en myt, medan prostitutionens förespråkare näst intill påstår att hon är vanligast förekommande. Att få en statisktisk överblick är svårt i ett land där den mesta prostitutionen är hemlig.

Men spelar det någon roll? Till och med om det var VANLIGARE med en "lycklig" frivillig prostituerad än tvärtom (erkänner att jag inte har en aning om hur de egentligen ligger till - men det känns i alla fall politiskt korrekt att anta att detta är högst osannolikt), så finns det skäl att lagstifta mot det ändå...

Hastighetsbegränsningar på vägarna och förbut mot diverse droger är lagar som skyddar de fåtal människor som inte fattar bättre än att ta det försiktigt i dåligt väglag, som inte kan skydda sig själva mot missbruk av droger...

En andel (stor eller liten) av prostituerade hamnar där från en från början utsatt position, och har inte möjligheten att kontrollera sin situation som Isabella verkar ha. Och det är väl dem som ska skyddas? (utöver dem som drabbas av trafficking etc)

Förbud i nån slags syfte att skydda står ofta (alltid?) mot medborgarens grad av frihet. Ska man behålla både frihet och säkerhet måste lagarna bli mer komplexa och ibland orimliga (t.ex. att den som uppvisar tillräcklig hänsyn och skicklighet i trafiken skulle få licens att köra extra fort!)

Å andra sidan hävdar en del att legalisering skulle ge större möjlighet att skydda den prositituerade - att få henne (eller honom) ur den kriminella miljön.

Det vimlar av aspekter på det här. När det kommer till utnyttjande och exploatering av andras kroppar så kommer jag att tänka på känslan av att dras i en cykelriksha av en sliten fattig gubbe i tredje världen. Man ångrar att man lät sig övertalas av gubben att transporteras, vill stiga av och putta på i uppförsbackarna, men gubben insisterar stolt på att få kämpa färdigt och skyddar sina blåsor i händerna med en trasa. DÅ känner man sig som en elak torsk och kan bara känna sig lite bättre genom att ge extra dricks...

Johan sa...

Tycker din liknelse med droger är mycket bra. Många som är för legalisering av droger säger också att det skulle vara bra eftersom det blir mindre ljusskyggt och mer kontrollerat. Personligen tror jag inte på det, och det samma gäller prostitution.